tirsdag den 27. oktober 2015

Det mest moderne band i universet


”Vi spiller metal, som den bør lyde,” hævder Enforcer. ”From Beyond” hedder svenskernes nyeste album. Torsdag aften står det stil- og selvbevidste band på KB18’s scene i København.

Interviewartikel: Peter Béliath (Publiceret i Metalized nr. 97, april/maj 2015)

Enforcer: "Heavy metal er ungdommens musik."
”Vi er det nye,” siger Olof Wikstrand, Enforcers sanger og guitarist.

Udtalelsen er selvbevidst. Og den står i grel kontrast til den generelle opfattelse af Enforcer. Den svenske kvartet får nemlig rask væk klistret betegnelser som ”retro” og ”old school” på deres højenergiske og speed metal-agtige musik.

”Det afslører bare folks uvidenhed eller deres fattige sprog,” konstaterer Wikstrand. ”Bare fordi vi spiller metal på den måde, som den bør lyde, og fordi vi pisser på alle de moderne lortebands, som kaldes metal nu om dage, betyder det ikke, at vi er old school, tilbageskuende eller retro. Enforcer er det mest moderne band i universet. Vi sigter fremad hele tiden uden at kigge os tilbage så meget som en nanometer.”

Bullet, RAM og Portrait er tre andre svenske bands, som ofte beskyldes for at være retro. Og Wikstrand indrømmer gerne, at han føler, at Enforcer er beslægtet med dem.

”Det er lykkedes de bands, du her nævner, at finde deres egen måde at spille, skrive og optræde på. De er alle sammen vores gode venner, og vi har haft æren af at dele scene med dem alle ved forskellige lejligheder.”

ARKETYPER
Enforcers nye album hedder From Beyond (se anmeldelse i Metalized nr. 96). Det er præcis den samme titel som Massacres klassiske 1991-album. Men det bekymrer ikke Enforcer, at de risikerer at blive sammenlignet med Florida-dødsmetalbandet.

”Det er også præcis den samme titel som en bog, en film og adskillige andre ting. Men nej, det bekymrer os ikke en skid. Enforcer har aldrig været et band, der bekymrer sig om, hvad andre bands laver. Og det kommer vi heller aldrig til. Som i det her tilfælde: et band, som vi aldrig har hørt eller keret os om, viser sig at have brugt samme titel. Vi kunne ikke være mere ligeglade. Jeg hørte en eller anden pop/disco-kunstner for et par år siden, som havde lavet et album kaldet Diamonds. Det er cirka det samme her, men der var bare ikke nogen, der nævnte det dengang. Underligt, ikke sandt?”

Det svenske band har et storforbrug af arketypiske titler. Fx er den første video til Enforcers nye album lavet til sangen ”Destroyer” – en titel, som Kiss brugte til deres hovedværk fra 1976.  

”Alt har været brugt før. Hvis nogen beskylder os for at stjæle en titel fra Kiss, som i dette tilfælde, afslører det bare personens totale uvidenhed om metal. Jeg kan nævnte mange andre bands, som vi deler denne ultra-cool sangtitel med. Twisted Sister, Lethyl Synn, Rex Inferi, Helstar og Legend (US) kommer jeg lige i tanker om her. Det er også navnet på et sindssygt godt band fra USA, som udgav en fed 7”’er i 1985. Ingen har ind til videre anklaget os for at stjæle titlen fra nogen af dem.”

ÆGTE METAL
I modsætning til hovedparten af nutidens yngre bands fra Danmark lyder Enforcer ikke bare som et metalband. De ligner også et metalband.

”Jeg tror, at folk er tiltrukket af bands som os, fordi de kan li’ rigtigt metal i alle aspekter. Musik, æstetik, stil og attitude.”

Attitude har Enforcer, som dette interview demonstrerer, i rigelige mængder. Og attituden koblet med den fængende, nærmest maniske musik har appel til især det unge metalpublikum. Olof Wikstrand har en forklaring:

”Heavy metal er ungdommens musik, og vi leverer altid høj energi, både på scenen og på plade. Jeg tror, at det generelt værdsættes mere af unge mennesker end af ældre personer, som kun vil sammenligne os med de bands, de plejede at lytte til, da de var unge.”

Enforcers sange er meget melodiske, og Wikstrand indrømmer gerne, at han synes, at moderne metal har tabt forståelsen for det melodiske. Men hvad mener Enforcer-sangeren egentlig om nutidens metalscene? Er den sund?

”Både ja og nej. Mange steder rundt omkring i verden har vi oplevet tons af teenagere, som er gået amok over rigtigt metal. Andre steder har været helt døde. Gode steder for metal er Grækenland, Portugal, Chile, Japan og Vesttyskland. Men generelt er scenen blevet klart bedre, siden vi startede.”

”Der har altid været bands, som har holdt tingene ægte, selv i de sene 1990’ere og tidlige 2000’ere. Der er bare blevet færre af dem,” forklarer Wikstrand, da Metalized spørger ham, hvilken epoke eller periode i metallens historie, han foretrækker.

Der er ingen tvivl om, at metal var mere ægte i begyndelsen, da bands var mere unikke og lavede deres eget, da de udviklede sig fremad og var provokerende som en dolk i siden på samfundet og det etablerede.”

SATAN
Allerede i midten af 1980’erne introducerede Bathory satanismen i svensk hårdrock. Og siden da har især Marduk og Dissection trukket svensk metal ind under det omvendte kors. I dag er det ikke kun deciderede black metal-bands som Watain, der sætter Fanden på dagsordenen. In Solitude, Portrait, RAM m.fl. lader til at have sympati for djævelen. Det samme gælder Olof Wikstrand & Co.

Enforcer spillede i Stengade, København i februar 2014. Under koncerten introducerede Wikstrand ”Mesmerized By Fire” med ordene: ”Det her er en sang om at brænde i helvede.” Mon det blev sagt med et glimt i øjet?

”Jeg ville aldrig gøre noget med ’et glimt i øjet.’ Enforcer gør alt med ’knytnæven i luften,’” svarer Enforcer-sangeren prompte.

Enforcers 2010-album Diamonds inkluderer en sang, der hedder ”Take Me To Hell”, hvor teksten bl.a. lyder Heed the call from Mephisto’s bell / Consecrate your soul to the message of hell.” Er Enforcer et satanistisk band?

”Enforcer er som band ikke politisk eller religiøst. Hvad, vi gør og tror på som privatpersoner, vil jeg lade være usagt.”

Death By Fire, Enforcers album fra 2013, inkluderer en sang, der hedder ”Satan”, hvor Wikstrand synger “let me be one with your force.” Hvilke kvaliteter repræsenterer Satan ifølge Enforcer? Og er Wikstrand enig i den kristne kirkes beskrivelse af djævelen som en led Satan?

”I mine øjne er Satan noget personligt. Noget, som er op til hver enkelt. Men jeg betragter mig selv som en ikke-religiøs person. Organiserede religioner er for dem, der følger andre, og de er svage mennesker.” \m/

FACEBOOK: Bliv en SMF ven af Peter Béliaths Rifferama

Ingen kommentarer:

Send en kommentar